SZTÁR-BAZÁR: Magna Cum Laude

Aktuális Tagok

Mező Mihály (ének)

Szabó Tibor (gitár)

Kara Mihály (basszusgitár)

Lesták Marci (billentyű)

Az együttes:

A Magna Cum Laude zenekar 1999 nyarán alakult gyulai zeneszerető barátokból. Egy hónapon át tartó huzamosabb próbaidőszakot követően a zenekar egy országos tehetségkutatón, a mezőtúri Wanteden mérette meg magát, amit meg is nyert. Ezt követően, három nap alatt elkészült az első négy számot (Minden ÁllomásLemegy a NapVillamosUtolsó Randevú) tartalmazó demó felvétel, melyet fél év alatt juttattak el a nagyobb kiadókhoz. Akkori menedzserük a funkys  beütésű, táncolható popzene irányba terelte őket, a tizenéves korosztályt megcélozva. Nem hozott áttörést. A két teljesen autodidakta szerző már itt is magabiztos volt, jól levették az aktuális trendeket. Az énekes ekkor már zenélésből élt, egy másik formációval járta a vendéglátóipari egységeket, de a menedzserrel – aki szerint ő állt a kitörés útjában – nem jött ki, egy időre, az első videoklipek leforgatása után el is hagyta a zenekart. Ekkor Szabó Eszter lett a Magna Cum Laude énekese, de mikor ő is szerzői babérokra tört, szétváltak útjaik és újra Mező Misi lett a frontember. Elfogadták egymást és ekkortól magukat is, szakítottak a slágerzenével és a dallamosabb rock irányába fordultak.

A zenekar 2003-ban jelentette meg első albumát Hangolj át címmel. Az album 12 száma közül először az Osztály című számukból lett kislemez. A dalhoz klipet is forgattak, amely igen népszerű lett a magyar zenei televíziókban. Ezután egy nagy koncertturné következett, amin eljutottak számos klubba, megfűszerezve az ország legnagyobb fesztiváljaival és néhány meglepetés koncerttel. Később elkészült a második kislemez és videoklip is, a Lemegy a nap című számhoz, mely rádiós sláger lett.

2006. március 10-én jelent meg az együttes második albuma Minden Állomás címmel, mely később elérte az aranylemez minősítést, 2007-ben pedig „az év hazai popalbuma” kategóriában Fonogram-díjat kaptak érte. Az album legsikeresebb kislemeze a Vidéki sanzon című szám lett, melyhez egy látványos, különleges technikát alkalmazó, igazi “utazós” videó is készült. Az együttes harmadik albuma hivatalosan 2007. november 15-én jelent meg Magnatofon címmel, amiről a Színezd újra! című SZIN-re írt slágert a fesztiválozók 2011-ben egy nagy közös dalként, együtt újraalkották.

2009. június 5-én jelent meg az együttes negyedik albuma 999 címmel, melyről nagy sikert aratott a Pálinkadal című szerzemény. Az eltelt tíz év alatt országosan ismertté váltak. Jubileumi koncertjüket a Petőfi Csarnokban tartották.

Több számuk is felkérésre készült. 2007-ben Boros Gyula szervezőnek felajánlották a Színezd újra! című dalt a Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) himnuszának. A Pálinka dal Búza Sándor műsorvezető felkérésre készült, és ő is pályázta a Pálinkafesztiválra – bár ott nem nyert, berakták a repertoárjukba, és később számos sikert arattak vele. A Vidéki Sanzon című dal pedig a 2007-ben elkészült S.O.S. Szerelem című film betétdala lett (amit Ullmann Mónika énekelt).  

2011-ben egy 25 fős katonazenekarral, az ABS Big Bandel közös projektben hangszereltek át néhány Magna-dalt swing ritmusra. A Művészetek Palotájában előadott koncert után a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon is felléptek ugyanezzel a felállással.

Az együttes fellépésein olyan vendégművészek léptek föl, mint Lukács László, Révész Sándor, Pataky Attila, Nagy Feró, Lovasi András, vagy Cakó Ferenc.

A zenekar második évtizedes jubileumát ünneplő válogatásalbumot Gyulai Húszfeldolgozó címmel 2019. február 1-jén adták ki. A korongon legnagyobb slágereik hallhatók, összesen húsz nóta, hazai rock, metál, népzenei, jazz és a populárisabb előadók megszólaltatásában. A jubileumi Aréna – koncerten számos vendégelőadó jelen volt. Fellépett többek között a Vivát Bacchus, a Magyar Virtuózok Kamarazenekar vonósnégyese és Ferenczi György is.

A tehetséges fiatalok, valamint a hátrányos helyzetben lévők megsegítésére létrehozták a Magna Cum Laude Alapítványt, amivel például 2011-ben 24 tonnányi élelmiszert és más szükségleteket, adományokat szállíttattak a Böjte Csaba atya által vezetett gyergyószentmiklósi Szent Anna Otthonba.

A tagok számára fontos, hogy ők egy vidéki, azon belül is gyulai zenekar. Ez szinte a védjegyükké vált. Ennek megerősítésére a hagyományos, disznótoros és pálinkás évzáró koncertjüket Békéscsabáról Gyulára tették át.

Forrás: Wikipedia

Ismert videoklipjeik:

MCL – Osztály

MCL – Ha lemegy a Nap

MCL – Te légy most

MCL – Vidéki sanzon

MCL – Minden állomás

MCL – Lehet, hogy eltört

MCL – Visszhang

MCL – Színezd újra

MCL – Gondatlanságból elkövetett emberölelés

MCL – Átkozott nők

MCL – Pálinka dal

MCL – Sirató

MCL – Köszönet

MCL – Tájról tájra

MCL – Mit ér

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Posted by: Vita on

Címkék: , ,