Könnyen betartható életmód tippek – 5 egyszerű tanács a jobb közérzetért

Az életmódváltás egyik buktatója a lustaság, a másik az attól való félelem, hogy egészségesen élni drága dolog. Pedig, egészségünk megőrzése vagy visszaszerzése nem feltétlenül a pénz függvénye. Jöjjenek a pénzbe nem kerülő, vagy pénztárcabarát életmód tippek!

„Nem tudok drága étrend-kiegészítőket venni, nincs pénzem drága edzőtermekre, nem engedhetem meg magamnak, hogy a bio piacon vásároljak” – ilyen és ehhez hasonló kifogásokat hallani sokszor, amikor az életmódváltásról van szó. Elegendő vizet inni, gyakrabban mozogni, vagy az egészségtelen ételeket a boltok polcain hagyni viszont nem pénz kérdése. Sőt, utóbbival még spórolhatunk is. Jöjjenek a pénztárcabarát életmód tippek!

1. Fél liter víz helyett másfél

Reggel egy csésze kávé, délben az ebéd mellé egy-két pohár víz, rosszabb esetben szénsavas üdítő, este egy üveg sör, esetleg egy pohár bor – vannak, akiknél ennyi a napi összes folyadékbevitel. Pedig víz nélkül nincs élet, a víz szervezetünk legfőbb összetevője. Ha nem iszunk eleget, romlik a keringésünk, megfájdul a fejünk, dekoncentrálttá válunk, székrekedésünk lesz, de a folyadékhiány a bőrünknek sem tesz jót. Ha nem is 3 litert, de másfelet mindenképp igyunk meg 24 óra alatt.

2. Lift helyett lépcső

Kocsiból ki, liftbe be, emeletre fel, majd egész nap ülni az irodában – sokaknak ez a napi rutinja. Odahaza mindez folytatódik a tévézéssel, mert kinek van még kedve edzeni a fárasztó munka után? Ha nem is jutunk el a konditeremig, legalább válasszuk a lépcsőt a lift helyett, autó helyett járjunk busszal a munkába, és gyalogoljunk pár megállót hazáig. Legyen a rendszeres mozgás az egészséges életmód része. Azok, akik hetente ötször 30 percet futnak vagy mozognak, sokkal tovább élnek, mint a mozgásszegény életmódot folytatók.

3.Egészséges ételek

Nem lehet elégszer hangoztatni, hogy a minőségi táplálék hiánya megbosszulja önmagát. Nyilván egyszerűbb az előre csomagolt és félkész ételek közül válogatni, mint nekiállni a főzni. Ennek meg is van az eredménye: az egészségtelen ételek fogyasztása miatt, többek között szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség és elhízás alakulhat ki, ami további problémákat von maga után. Ne az adalékanyagokkal teli mű ételek közül válogassunk, készítsünk magunknak egyszerű, egymással jól variálható, egészséges alapanyagokból ételeket (párolt rizst, salátákat, sovány húsokat), vagy bárki számára elérhető áru szuperélelmiszereket (chia mag, maca gyökér, fodros kel).

Számos tudományos kutatás igazolta, hogy szoros kapcsolat van az emésztőrendszer és az agy neurokémiai működése között. A bélflóra probiotikus baktériumainak pótlása hangulatjavító hatással bír. Ha rossz a kedvünk, fogyasszunk probiotikumokat tartalmazó ételeket, például olyan erjesztett élelmiszereket, mint a tejtermékek és savanyúságok.

4. Éjszakai tévézés helyett alvás

Szellemi és testi egészségünk szempontjából egyformán fontos a pihentető, jó alvás.  Mégis szeretünk elfeledkezni róla, pedig az alvás életünk legalább olyan fontos része, mint a táplálkozás.

Egy brit tanulmány szerint az alváshiány nagyobb derékbőséget és magasabb testtömegindexszet (BMI) eredményez. A tanulmányban arról írnak, hogy a kevés alvás rosszul hat az önkontrollra, ezért hajlamosak vagyunk több kalóriát fogyasztani, mint amire szükségünk van. A másik feltételezés az alváshiány és éhséget szabályozó hormonok termelődése közötti összefüggésen alapul: az elégtelen alvás miatt kevesebb hormon termelődik, és emiatt többet eszünk.

Ne csináljunk mozit a hálószobából, az ágyat kizárólag pihenésre és ne filmnézésre használjuk. Alvás helyett az éjszakába nyúlóan bámulni valami unalmas akciófilmet, netán az elalvást nem segítő horrorfilmet a lehető legrosszabb döntés az egészségünkre nézve. A legjobb, ha a tévékészüléket teljesen száműzzük a hálószobából, és még 11 óra előtt nyugovóra térünk.

5. Stresszmentességre való törekvés

Mondani könnyű, betartani nehéz, pedig a stresszmentes életmód számos betegségtől megvéd. A krónikus stressz alattomos dolog, idővel szervi elváltozásokhoz vezethet. A hosszantartó munkahelyi, magánéleti problémák, az állandó aggodalom, rágódás a napi gondokon sokszor emésztési zavarok, gyomorfekély, hasmenés, székrekedés formájában jelentkeznek, sőt, előfordulhat a bélflóra károsodása is. Stressz hatására az immunrendszerünk védekező képessége ugyancsak csökken.

Tegyünk meg mindent, hogy csökkentsük a stresszfaktorok számát. Ne olvassunk a reggeli mellé felkavaró híreket a neten, iktassunk be napi programunkba pár perces meditációt (elég, ha lehunyjuk a szemünket, és kikapcsoljuk a külvilágot), vegyünk néha egy illóolajokkal megbolondított meleg fürdőt (a jázmin, a levendula, a rózsa, a kamilla, illetve a citromfű illóolaj tökéletes ehhez), valamint mozogjunk naponta legalább fél órát.

Visszatérve az egészséges táplálkozáshoz: Ha szeretnénk elűzni a stresszt, fogyasszunk B-vitaminokban gazdag alapanyagokat, miután ezek segítik az anyagcsere, illetve az idegrendszer egészséges működését, megelőzik a stressz hatására kialakuló túlzott éhségérzetet.

Minden fejben dől el, hangoztatják oly sokszor, és valóban, az életmódváltást előbb komolyan el kell határoznunk magunkban. Talán a rossz szokásainktól a legnehezebb megválni, de ha azt a pénzt, amit egészségtelen ételekre, vagy különféle élvezeti szerekre áldoztunk félretesszük, máris rengeteget takarítottunk meg.

Forrás: www.eletmod-magazin.com