A víz 9 áldásos egészségügyi hatása a szervezetre: leviszi a vérnyomást, megelőzi a gyomorfekélyt

Nem csak az Alzheimert segít megelőzni a rendszeres vízfogyasztás, de az ízületi fájdalmak kiváló ellenszere is.

Fotó: MOLNÁR ZSÓKA

A víz az élet forrása. Így van ez az emberek, az állatok, de még a növények esetében is, hiszen víz nélkül egyikük sem élné túl. Arra már kevesebben gondolnak, hogy ez az alapvető dolog mennyivel egészségesebbé és szebbé tesz minket.Van ugyanis a víznek nem egy, és nem is két olyan áldásos hatása, ami lenyűgöző eredményt produkál az emberi testen belül. Azt tudtad például, hogy okosabbá is tesz?

Az agyi funkciók üzemanyaga

A víz biztosítja az agy számára az elektromos energiát, ami annak minden funkciójához, így a gondolkodáshoz és az emlékezéshez is kell. Dr. Corinne Allen szerint az agysejteknek kétszer annyi energiára van szükségük, mint a test többi sejtjének, amit a víz biztosít a leghatékonyabban. Azért is fontos a megfelelő folyadékbevitel, mert az elme nem képes tartalékolni a vizet, folyamatosan arra a mennyiségre hagyatkozik, amit a szervezeted tőled kap. Ha az agy gond nélkül használhatja a szervezet víztartalékát, akkor gyorsabb és tisztább gondolkodásra leszel képes, jobban tudsz koncentrálni, és a kreativitásod is megnő! 

Ha ködösnek érzed a fejed, rád tör a délutáni fáradtság, feszült, stresszes és érzelmileg instabil vagy, nem tudsz fókuszálni, elálmosodsz, vagy fáj a fejed, azzal az agyad a dehidratáltságot jelzi. Amint felébredtél, a napot indítsd 3,5-5 deci víz elfogyasztásával, és a nap folyamán is mindig legyen a közeledben víz. Főleg akkor, ha olyan munkád van, ami sok mentális aktivitást – gondolkodást, koncentrációt – igényel!

Elűzi a depressziót

Azzal együtt, hogy a dehidratáció negatívan befolyásolja az agyi működést, nyilvánvaló, hogy az érzelmekre és a kedélyállapotra is rossz hatással van. Az összefüggést a hormonoknál kell keresni: a dolognak a szerotoninhoz és a triptofán aminosavhoz van köze. A szerotonin egy ingerületátvivő anyag, amelyből ha kevés termelődik a szervezetben, az depresszióhoz vezet. A triptofán az agyba az agy-vér gáton keresztül jut be, és itt alakul át szerotoninná, ha azonban a test dehidratált – nem kap elég vizet -, a triptofán bejutása az agyba akadályozva van. A dehidratáltság egyébként a triptofán hiányát is okozza a szervezetben. Mivel a test víz hiányában nem képes megfelelően méregteleníteni, a triptofánt mint antioxidánst használja fel a méreganyagok eltávolítására. A máj ilyenkor egyéb esszenciális aminosavakat is felhasznál a detoxikációhoz, és kutatások szerint az aminosavak állandó hiánya levertséghez, szorongáshoz és ingerlékenységhez vezet. Ezért igyál naponta legalább két liter vizet, meglátod, ha a szervezeted elég folyadékot kap, boldogabb leszel!

Leviszi a vérnyomást

Ha kevés vizet iszol, az növeli a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát, mivel a szervezeted a nátrium visszatartásával reagál. Ebből kifolyólag Lisa Nelson, regisztrált dietetikus szerint a víz segít megelőzni a dehidratáció által okozott magas vérnyomást. Ha naponta nyolc-tíz pohár – 2,5 decis – vizet megiszol, már az is sokat segít a megelőzésben, de ha már eleve magas vérnyomással küzdesz, ennél többre lesz szükséged. Fontos, azonban, hogy ha veseproblémáid vannak, erről mindenképp konzultálj az orvosoddal!

Izületi fájdalmak ellenszere

A dehidratáció is okozhat ízületi problémákat, mivel a csigolyák között folyadék található és az ízületi porcokat is mintegy 80%-ban víz alkotja. A folyamatos dehidratált állapot következtében az ízületek nem működnek olyan jól – nincs meg a kellő lengéscsillapítás. Ez eredményezi az ízületi fájdalmakat. Elegendő víz napi fogyasztásával viszont elkerülhetőek az ízületi fájdalmak.

Csillapítja az asztmát, az allergiát

Ha a tested dehidratált, a légutaid túl vannak terhelve. Ez azért van, mert a tüdő ilyenkor azon dolgozik, hogy minél kevesebb vizet adjon le légzéssel, hiszen így próbálja minimalizálni a leadott folyadékmennyiséget. Ez a fajta megterhelés súlyosbítja az asztmát és az allergiát is, ezért ha ezek valamelyikével küzdesz, nagyon fontos, hogy figyelj az elegendő napi vízmennyiségre.

Segít megelőzni az Alzheimert

Christopher Exley, a Keele Egyetem professzorának kutatásából kiderült, hogy a vízben lévő, szervezetbe bevitt alumíniumnak köze van az Alzheimer-kór kialakulásához. A kutatás eredménye szerint a szilíciumban gazdag víz segít eltávolítani az alumíniumot a szervezetből. Ez egyrészt csökkenti az Alzheimer kialakulásának kockázatát, másrészt pedig a kórtól szenvedő betegeknek segít szinten tartani a szellemi állapotot, tehát nem hanyatlik tovább az emlékezőképesség. A kutatás néhány esetben azt is kimutatta, hogy akiknek a szervezetéből a szilícium kimosta az alumíniumot, még javultak is a szellemi képességei.

Gyomorfekély és székrekedés megelőzésére

A gyomornak és a beleknek is szükségük van vízre a megfelelő működéshez. Ha nem kapnak eleget, emésztési problémák és székrekedés is jelentkezhet. Ha nem jut elég víz a szervezetedbe, a gyomor túl savas lesz, ami visszatérő gyomorégést okoz.

Vízzel a vesekő ellen

Ha valakinél húgyúti fertőzés alakul ki, az orvos elsődleges és legfontosabb tanácsa, hogy igyon sok vizet, mivel az szépen átmossa a teljes kiválasztó szervrendszert. Dr. Natalie Butler szerint pedig az elegendő folyadék fogyasztása a legegyszerűbb mód arra, hogy ezeket a fertőzéseket el is lehessen kerülni. A vesekő fő okozója is a vízhiány: a betegség főleg azoknál jelentkezik, akik nem isszák meg a napi ajánlott folyadékmennyiséget – nőknél 2,2 liter, férfiaknál 3 liter – egy nap alatt. A dehidratáció hosszú távú szövődménye lehet a veseleállás is, ami már életveszélyes állapot. 

Megvédi a babát

Nyilvánvaló tény, hogy a magzatvíz arra szolgál, hogy védje a pocakban fejlődő kisbabát, ám nem ez az egyetlen biztonsági háló, amit a víz nyújt a várandósság alatt. A víznek nagy szerepe van a hőháztartásban, ami a terhesség alatt még fontosabb. Ilyenkor a test sokkal könnyebben felmelegszik, ezt ellensúlyozandó a kismama könnyebben és hamarabb kezdhet izzadni, mint azt normál állapotban tenné. Ez azt jelenti, hogy több vizet ad le a test, amit pótolni kell. Ha a kismama testhője 38℃ felé emelkedik, akkor már a baba is tapasztalhatja a túlmelegedést. Ha ez a terhesség korai szakaszában történik meg, az idegcső-rendellenességekhez vezethet.

Mint látható, a víznek számos jótékony – és akár életmentő – hatása is lehet a szervezetre. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy bármilyen betegséget meggyógyít vagy megelőz, de sok esetben fontos szempont a megfelelő folyadékbevitel. Ha a szervezetedet megfelelően hidratálod, sok betegséget, szervezeti zavart megelőzhetsz vele. Bármilyen fájdalmad, tüneted jelentkezik azonban, fontos, hogy orvoshoz fordulj, hiszen pontos diagnózis után ő tudja megmondani, hogy bizonyos betegséget, fájdalmat, rendellenességet hogyan kell kezelni.

Forrás: femina.hu