Aki későn fekszik, hamarabb halhat meg

A bagoly típusú emberek kései lefekvéséhez kapcsolódó szokásai felelhetnek rövidebb életükért.

A túl sok mobilozás is ártalmas lehet. El veszi az időt az alvástól is.
Mobilozás

A megnövekedett halálozási kockázatért egyértelműen az éjszakai ébrenléthez kapcsolódó dohányzás és alkoholfogyasztás okolható Christer Hublin, a helsinki Finn Foglalkozás-egészségügyi Intézet kutatója, a tanulmány vezető szerzője szerint. A Chronobiology International című folyóiratban pénteken közzétett tanulmány egy 2002-es finn iker-kohorsz eredményeire alapoz – írja a CNN.

Vizsgálati eredmények

Közel 24 ezer ikerpár sorsát és egészségét kísérték figyelemmel 1981-2018 között, hogy megpróbálják feltárni az egészséggel kapcsolatos viselkedés és a betegségek okait. A vizsgálat kezdetén megkérték a résztvevőket, hogy nyilatkozzanak arról, mennyire tartják magukat pacsirta típusú, korán kelő embernek, vagy bagoly típusú, későn fekvőnek. Az ikreknek körülbelül 10 százaléka jellemezte magát egyértelműen bagoly típusú emberként, illetve 33 százalékuk mondta, hogy inkább ilyen típus. Több mint 29 százalék egyértelműen pacsirtának vallotta magát, míg 27,7 százalék úgy jellemezte magát, hogy valamelyest hajlamosabb korán kelni.

A résztvevők egy részéhez társított halálozási adatokat kiigazították az iskolai végzettség, az alkoholfogyasztás, a dohányzás, a testtömegindex és az alvás időtartama figyelembevételével, és megalapítottak, hogy bagoly típusú embernek lenni körülbelül 9 százalékkal növeli a korai halálozás kockázatát a pacsirta típushoz képest.

„Régóta tudjuk, hogy az este hosszan fennmaradó emberek nagyobb valószínűséggel lesznek erősebb ivók, szenvednek alkoholizmusban, és nagyobb valószínűséggel használnak más szereket is, köztük dohányt” – mondta Bhanu Prakash Kolla, a minnesotai Rochesterben található Mayo Klinika alvásgyógyászati központjának alvásgyógyász szakorvosa, aki nem vett részt a vizsgálatban. Hozzátette azonban, hogy a korai halálozás 9 százalékkal megnövekedett kockázata jelentős, ezért más is hozzájárulhat ahhoz, hogy ezek az emberek korábban meghalnak.

„Például akár az is, hogy a bagoly típusúaknak valószínűleg korán kell kelniük munka vagy iskola miatt, ezért végül kevesebbet alszanak, és az alváshiány növelheti a kockázatot” – vélekedett Kolla.

A test cirkadiánritmusa határozza meg, mikor kezdődik a melatonin felszabadulása, mely kijelöli az alvás idejét: az ember személyes kronotípusa örökletes.

A pacsirta típusú emberek általában jobban teljesítenek az iskolában és aktívabbak nap közben, ami részben megmagyarázhatja, hogy esetükben alacsonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata.

A bagoly típusúaknál ugyanakkor később indul el a melatonin kiválasztódása, ezért nap közben kicsit lassabbak. Esetükben nagyobb a krónikus betegségek kialakulásának kockázata, egy 2022-es vizsgálat szerint jobban jellemző rájuk az ülő életmód, lassabban égetik a zsírt, gyakrabban jelenik meg náluk inzulinrezisztencia. Sokszor kihagyják a reggelit, jellemzőbb rájuk a hasi elhízás, ami szívbetegségre és kettes típusú diabéteszre is hajlamosít.

Az emberek valamelyest képesek saját kronotípusuk módosítására: érdemes ébredéstől minél több fénynek, ha megoldható, természetes fénynek kitenniük magukat. Este ugyanakkor a lehető legkevesebb fényre van szükség: ez a tévé és a mobiltelefonok, számítógépek fényének kerülését is jelenti. Érdemes hamarabb vacsorázniuk, mint általában szoktak: lefekvés előtt három órával már nem javallott enniük.

Kép: Boy_Anupong / Getty

Forrás: infostart.hu